Achtergrond
In de Algemene wet bestuursrecht is een titel opgenomen inzake de dwangsom bij niet tijdig beslissen. Hierin is vastgelegd in welke gevallen aanvragers recht hebben op een dwangsom als een bestuursorgaan niet tijdig beslist op een aanvraag.
Aanvragen en afhandelen
De wet kent termijnen waarbinnen aanvragen moeten zijn afgehandeld. Daarnaast zijn er gronden waarop deze termijn opgeschort en/of verdaagd kan worden. Het betreft doorgaans complexe aanvragen, waarbij de termijn wordt overschrijden. De aanvrager wordt hier altijd over geïnformeerd.
Ingebrekestellingen en dwangsommen
Als de beslistermijn is overschreden, kan de aanvrager een ingebrekestelling naar ons sturen. Als niet binnen twee weken na ontvangst van de ingebrekestelling alsnog een besluit wordt genomen, begint de dwangsom te lopen. In de Algemene wet bestuursrecht is opgenomen dat het bestuursorgaan voor ten hoogste 42 dagen een dwangsom verschuldigd is aan de aanvrager. Daarbij merken wij op dat in wetgeving kan worden opgenomen dat het mogelijk is een dwangsom niet te verbeuren via deze weg. Dit is bijvoorbeeld het geval voor verzoeken op grond van de Wet open overheid.
Evaluatie
In 2024 zijn 3915 brieven/aanvragen binnengekomen bij de provincie. Hieronder waren 1819 verzoeken met een risico van dwangsom. Binnen de wettelijke beslistermijn zijn in 2024 1458 verzoeken afgehandeld. Tot uiterlijk 8 weken na termijnoverschrijding komt het aantal afgehandelde verzoeken op 1756. In 63 zaken is de termijnoverschrijding langer dan 8 weken. Desondanks zijn we erin geslaagd om betrokken partijen een goede uitkomst te bieden waardoor in 2024 geen dwangsommen zijn uitgekeerd.