I.2 Paragrafen

I.2.3 Onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

In deze paragraaf wordt aangegeven wat in 2024 is gedaan aan onderhoud van de kapitaalgoederen die in de begroting staan beschreven. Onder kapitaalgoederen verstaan we alle goederen die in eigendom van de provincie zijn en een meerjarig nut hebben. Deze kapitaalgoederen hebben we als volgt gerubriceerd: Wegen, Vaarwegen en Gebouwen.

Wegen

In het Meerjaren onderhoudsprogramma wegen en vaarwegen 2023 - 2026  (MJOP) zijn de onderhoudsactiviteiten voor deze periode benoemd en op kosten gezet. Gedurende het kalenderjaar 2024 zijn door middel van verschillende actualisaties enkele budgetten bijgesteld.
De bijstelling was noodzakelijk door prijsstijgingen van materialen, grondstoffen, energie en brandstof.

In het jaar 2024 is groot en vast onderhoud uitgevoerd aan en rondom de provinciale wegen te weten:

  • Er is bij de stormschades in augustus adequaat en snel gehandeld om de beschikbaarheid van de wegen te herstellen;
  • Tijdens de maaiafsluiting(en) van stroomwegen voor vast onderhoud, zijn Integraal werkzaamheden van de andere assets meegenomen wat minder hinder voor de omgeving heeft opgeleverd;
  • het onderhoud aan de asfaltwegen is duurzaam uitgevoerd door toepassing van hergebruikt asfalt in zowel onderlagen als deklagen.
  • Er is Integraal groot onderhoud gepleegd op diverse wegen waarbij nadrukkelijk de combinatie met de 4 assets (civiel, verhardingen, groen en beweegbare kunstwerken) is opgezocht om zo minder hinder te veroorzaken en de veiligheid te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn N371, N373, N374 en N381;
  • In het kader van klimaatadaptatie zijn er op verschillende locaties waterafvoer maatregelen toegepast.

Vaarwegen

Ook voor de vaarwegen geldt dat er gewerkt wordt conform Meerjaren onderhoudsprogramma wegen en vaarwegen 2023 - 2026  (MJOP), met daarbij de actualisaties gedurende het kalenderjaar.
In het jaar 2024 zijn slijtlagen vervangen op diverse bruggen.
Voor het Koning Willem-Alexanderkanaal is met alle betrokken stakeholders een Beheerplan opgesteld.
Er is echter een brug die bijzondere aandacht verdiend: de Norgerbrug. BWV is na 2020 terughoudend geweest in investeringen omdat de beslissing is genomen om de brug te vervangen. Het regulier onderhoud is wel altijd gedaan en de veiligheid in acht genomen. Nu, naar aanleiding van het bericht dat de brug nog wel eens langer mee zou kunnen gaan dan de bedoeling was, is meer onderhoud nodig dan voorzien. Hier heeft BWV een actieplan met maatregelen voor opgesteld voor 2025, om de brug weer van risicoklasse ‘gemiddeld’ naar risicoklasse ‘laag’ te brengen.

Naast de groot onderhoudsprojecten zijn er vervagingsinvesteringen uitgevoerd. Te denken valt aan de vervanging van oeverbeschoeiing en sluisdeuren.

Door uitvoering van het onderhoud is de kwaliteit van het areaal gehandhaafd. Er is geen sprake van achterstallig onderhoud, waarbij de Norgerbrug echter wel noodzakelijke aandacht verdient en krijgt.

Gebouwen

We wensen als provincie Drenthe regie te voeren op vastgoed met een integrale aanpak. Daarvoor is in 2024 de Nota Vastgoedbeleid vastgesteld. Uit een onderzoek voorafgaand aan het opstellen van het vastgoedbeleid kwam naar voren dat de vastgoedportefeuille niet enorm is, maar te groot om geen professioneel vastgoedbeheer toe te passen. In het vastgoedbeleid hebben de volgende onderwerpen aandacht gekregen:  

  1. het opstellen van vastgoedbeleid en dit te borgen in werkprocessen; 
  2. het uitwerken van processen ten aanzien van vastgoed over aankoop en verkoop, beheer en administratie; 
  3. het op één plek benoemen van het eigenaarschap en verantwoordelijkheden voor al het vastgoed; 
  4. het zorgen voor actief risicomanagement en het periodiek doornemen van de vastgoedportefeuille en zo nodig herijken van strategie en beheer. 

Deze aanbevelingen zijn overgenomen en geëffectueerd. Uitgangspunt is dat het hebben van vastgoed geen doel op zich is voor de provincie. Pas wanneer er geen alternatieven zijn om beleidsdoelstellingen te behalen of om eigen wettelijke taken uit te voeren, wordt overgegaan op het in eigendom nemen of houden van het vastgoed. Ten aanzien van het vastgoed in ons eigendom hebben we drie kerntaken te weten, onderhouden, beheren en verduurzamen. 
 
De provincie Drenthe heeft de volgende gebouwen in beheer en onderhoud:  

  • Het provinciehuis*  
  • Het Drents Museum*  
  • Het Depot Drents Museum*  
  • Vier actieve steunpunten (vaar)wegen (Peelo, Kloosterveen, Rogat en Schoonebeek)*  
  • Een passief steunpunt (vaar)wegen (Borger)*  
  • Gieten Kiosk (P+R/Busstation)* 
  • Health Hub Roden (HHR)*  
  • Voormalige brug- en sluiswoningen
  • Overige opstallen

 
Gebouwen met (*) worden centraal beheerd door Interne Dienstverlening (onderdeel Vastgoed).
 
Met het vaststellen van het vastgoedbeleid is een eerste stap gezet om te komen tot een verdere professionalisering van het vastgoedbeheer van de provincie Drenthe. Het fungeert als een helder beleidskader van waaruit we handelen en sturen.  
Van het Provinciehuis, Drents Museum, Depot Drents Museum, Steunpunten en kiosk Gieten en Health Hub Roden zijn MeerJaren Onderhouds Plannen (MJOP’s). De MJOP’s zijn handvatten voor de gebouwenbeheerders. Men bekijkt kritisch wat de werkelijke staat van onderhoud is van de diverse bouwkundige en installatie-onderdelen en op basis daarvan wordt onderhoud uitgevoerd. Hierdoor wordt het onderhoudsbudget zo optimaal mogelijk ingezet, zonder dat de kwaliteit van het onderhoud afneemt.  

Provinciehuis  
Het vastgoed- en exploitatiebeleid bestaat uit het onderhouds- en het huisvestingsbeleid. Het huisvestingsbeleid richt zich op het gebruik van het gebouw en hoe we met onze werkomgeving om willen gaan. Onze werkomgeving is activiteitengericht, flexibel, schoon, open en transparant. Daarnaast stimuleert de werkomgeving tot ontmoeten en samenwerking. In het Huisvestingsbeleidsplan wordt beschreven hoe we het provinciehuis gebruiken. Aan het huisvestingsplan liggen onder andere bezettingsgraadmeting, tevredenheidsmeting en de visie van de directie op de ontwikkeling van de organisatie ten grondslag. De visie op hybride werken is van invloed op de manier waarop wij werken en hoe wij omgaan met ons vastgoed en de faciliteiten daarbinnen. De invulling van hybride werken is dat we duurzaam, tijd-, en plaats onafhankelijk werken, gelijkwaardig aan elkaar en met aandacht voor vitaliteit en gezondheid. De verwachting is dat de kantooromgeving zich steeds meer zal ontwikkelen naar een ontmoetings-, samenwerkings- en vergaderlocatie met bijbehorende faciliteiten waar nog steeds, maar in mindere mate, bureauwerk kan worden verricht.  
In de afgelopen jaren zijn al grote stappen gezet met betrekking tot onze audio/visuele-middelen in vergaderkamers en de Statenzaal. In 2024 is een deel van de verwarming in het souterrain vervangen door een klimaatplafond waardoor minder energie nodig is om een prettig klimaat te hebben op de werkplekken.  
In 2024 zijn we gestart met de inventarisatie van onze voorzieningen in het provinciehuis ten behoeve van gepland grootschalig onderhoud in de aankomende jaren. Het provinciehuis werd in 2009-2011 voor het laatst grootschalig gerenoveerd.  
Naast het dagelijks onderhoud, waarbij het voornamelijk gaat om het oplossen van storingen, wordt   planmatig onderhoud uitgevoerd. Het planmatig onderhoud wordt gedekt uit de Voorziening meerjarenonderhoud provinciehuis. Onderhoudsgevoelige elementen van het exterieur en het interieur, zowel bouwkundig als installaties van technische aard, zijn vastgelegd in een MJOP. Om de 5 jaar wordt het MJOP, conform regelgeving, geactualiseerd.  
Binnen het onderhoud wordt waar mogelijk duurzaam, milieuvriendelijk, circulair en duurzaam gewerkt. Het onderhoud is gericht op een gebouw dat representatief, efficiënt, effectief en prettig in het gebruik is. Het MJOP van het provinciehuis is in 2024 geactualiseerd waarbij enkele duurzaamheidsaspecten zijn toegevoegd. 
 
Drents Museum  
Om zo planmatig mogelijk het onderhoud aan de gebouwen van het Drents Museum uit te voeren, is een MJOP opgesteld. In 2023 is het MJOP voor het Drents Museum geactualiseerd, waarbij een analyse is gemaakt van het onderhoud voor de komende periode.  
In 2024 is uitvoering gegeven aan het project ‘Labyrinthia'. Dit betreft de herinrichting van kunst en archeologische stukken in 15 ruimten van het monumentale deel van het gebouw. De provincie Drenthe participeerde als eigenaar in dit project met betrekking tot duurzaamheid, toegankelijkheid en beveiliging. Met het in werking stellen van de nieuwe installaties in het Drents Museum voor de nieuwe collectie is afgerond, waardoor er de beoogde klimaat en beleving wensen verantwoord worden behaald. In 2025 wordt uitvoering gegeven aan het herstel van de zuidgevel.  
Er gelden bij het Drents Museum verder dezelfde beleidsmatige uitgangspunten als voor het Provinciehuis. Alleen ligt bij het Drents Museum extra nadruk op het conserveren en in stand houden van het monumentale pand voor de toekomst. Het gebouw is een parel voor Assen en heeft een sterk representatieve functie. 
 
Huize Tetrode 
Conform ons Vastgoedbeleid is het hebben van vastgoed geen doel op zich voor de provincie. Vastgoed wordt alleen in eigendom genomen of gehouden wanneer er geen alternatieven zijn om beleidsdoelstellingen te behalen of om wettelijke taken uit te voeren. Voor Huize Tetrode zijn er geen argumenten die rechtvaardigen dat het pand binnen dit beleid in eigendom blijft. Daarom staat het pand te koop.  

Depot Drents Museum  
In 2010 is het depot voor het Drents Museum opgeleverd. Hiervoor is destijds een MJOP opgesteld. Conform de BBV voorschriften moet het MJOP tenminste iedere 5 jaar worden geactualiseerd. In 2023 is het MJOP voor het laatst geactualiseerd. Naast de beleidsmatige uitgangspunten zoals verwoord voor het Provinciehuis, is het onderhoud bij het Depot gericht op stabiele klimatologische omstandigheden. Hierdoor kunnen de museumstukken onder goede condities worden bewaard.  
 
Steunpunten  
De provincie beschikt over vijf provinciale steunpunten voor het onderhoud van wegen en vaarwegen, waaronder zoutloodsen en diverse opslagfaciliteiten. De provincie is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen van de kantoren, zoutloodsen en overkappingen.  
In 2024 zijn we gestart met het inhalen van de achterstand op het gebied van beheer en onderhoud, naar verwachting is het in 2025 weer op het gewenste niveau. Inmiddels is een stap gemaakt met de verduurzaming van de steunpunten door middel van het aanbrengen van ledverlichting in de werkplaatsen. De actualisatie van de MJOP’s voor alle steunpunten vindt plaats in 2025 en zal worden uitgevoerd conform de BBV-voorschriften.  

Kiosk en HUB Gieten  
Met de kiosk en Hub Gieten wordt voorzien in de faciliteiten voor het OV-knooppunt Gieten. In 2024 is het MJOP nog niet opgesteld, dit zal in 2025 gerealiseerd worden. 

Health Hub Roden  
De verbouwing van het pand is in 2019 afgerond. Vervolgens is in 2020 een MJOP opgesteld met bijbehorende voorziening. De Health Hub Roden is een verzamelgebouw waar diverse (kennis) instellingen en organisaties samenwerken met een focus op technologie in zorg en welzijn (medische technologie, demotica, robotica etc.). Als eigenaar van het pand dragen wij zorg voor een goede staat van onderhoud. Het pand wordt verhuurd aan de Stichting Health Hub Roden.  

Samenvatting

Realisatie 2023

Primitieve begroting 2024

Begroting 2024 na wijziging

Realisatie 2024

Verschil

WEGEN

Onderhoud wegen

Lasten

16.352.107

17.716.934

11.641.275

14.032.351

-2.391.076

VAARWEGEN

Onderhoud vaarwegen

Lasten

3.569.123

4.521.061

3.230.406

3.241.931

-11.525

GEBOUWEN

Onderhoud Provinciehuis

Lasten, storting in de voorziening

380.523

380.523

361.623

361.623

0

Lasten dagelijks onderhoud

286.120

320.057

320.057

330.938

-10.881

Onderhoud Drents Museum

Lasten, storting in de vooziening

151.128

151.128

950.606

950.606

0

Lasten, dagelijks onderhoud

244.652

229.313

229.313

250.738

-21.425

Onderhoud Depot Drents Museum

Lasten, storting in de voorziening

41.787

41.787

156.250

156.250

0

Lasten, dagelijks onderhoud

62.975

47.072

47.072

44.258

2.814

Onderhoud Huize Tetrode

Lasten, storting in de voorziening

0

0

0

0

0

Lasten, dagelijks onderhoud

482

8.897

8.897

4.983

3.914

Onderhoud Health Hub Roden

Lasten, storting in de voorziening

52.614

52.614

52.614

52.614

0

Lasten, dagelijks onderhoud

8.125

42.000

42.000

13.807

28.193

Onderhoud Steunpunten

Lasten, storting in de voorziening

137.500

137.500

74.250

74.250

0

Lasten, dagelijks onderhoud

47.205

63.500

63.500

61.732

1.768

TOTAAL Lasten

21.334.341

23.712.386

17.177.863

19.576.079

-2.398.216

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43