Programma 4 beleidsopgaven

Innovatie en digitalisering als kans

Inleiding

Als overheid willen we met name ondernemers en innovaties faciliteren die oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen en transities. Dan snijdt het mes aan twee kanten: het heeft én economische én maatschappelijke meerwaarde. Vanuit onze sterktes zetten we in op circulaire economie, energietransitie, gezondheidseconomie en digitalisering. Dit sluit aan op de Research en Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3), die we samen met de provincies Groningen en Fryslân hebben opgesteld. Juist het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen biedt kansen (verdienmodellen) voor ons bedrijfsleven. Drenthe is bij uitstek een proeftuin en toepassingsregio voor innovaties.

Voorbeelden van innovatieve projecten en initiatieven die in 2024 ontwikkeld zijn, zijn:
- Digital Health Eco Systems Noord-Nederland
- Inzet van drones in de zorgsector
- PlesTic Ready
- Care2Change; dit project is een mooie cross-over tussen gezondheids- en circulaire economie
- 3D-Print Kompas; in dit cluster werken Noord-Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen aan het ontwikkelen, delen en verspreiden van kennis op het gebied van 3D-printen en 3D-electronica. Hiermee wordt gebouwd aan 3D-printen als onderscheidende waarde binnen Noord-Nederland en wordt gewerkt aan circulaire product(ie)concepten en besparing van energie en materiaal.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we gedaan?

Doelstelling

Omschrijving doelstelling

Status

Toelichting realisatie

4.01.01 Stimuleren digitaal ondernemerschap

We geven invulling aan de economische ambities en daaruit voortvloeiende acties uit de Digitaliseringsagenda Drenthe Digitaal. We werken in Noord-Nederlands verband met bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan de versterking van het digitaal ecosysteem van Noord-Nederland. We stimuleren de versnelling van digitalisering bij het (brede) mkb en in specifieke sectoren en richten ons op zowel de koplopers als het peloton. Dit doen we o.a. door het (financieel) ondersteunen van concrete digitalisering van het mkb, het ondersteunen van de European Digital Innovation Hub (EDIH), de AI-Hub Noord-Nederland, Digitale Werkplaats Drenthe (Digilink) en de IT-Hub.   

In 2024 hebben we gewerkt aan het verlengen van de AI Hub Noord-Nederland via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met het ministerie van EZ hebben we de vervolgfase voor de European Digital Innovation Hub (EDIH) verkend. In 2025 wordt dit verder uitgewerkt. In interprovinciaal verband is een AI-aanpak voor mkb-dienstverlening verkend. In noordelijk verband werken we met de NOM aan digitaliseringsroadmaps voor diverse sectoren zoals HighTechSystems & Materials, energie, agrifood en life sciences & heatlh. Met de Economic Board Noord-Nederland wordt gekeken naar gezamenlijke inzet op het versterken van het noordelijke digitale innovatie ecosysteem en naar een vervolg op de noordelijke aanpak cybersecurity. De IT Hub blijft zich ontwikkelen als motor voor innovatie, talentontwikkeling en samenwerkwerking, met een groeiende betrokkenheid van onderwijs (van voorbereidend tot en met wetenschappelijk onderwijs), bedrijven en partners (inmiddels 28). Er lopen innovatielabs over o.a. datadelen, verduurzaming pand, AI in de maakindustrie en AI in de logistiek.

4.01.02 Stimuleren van innovaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen

We willen dat er in Noord-Nederland baanbrekende nieuwe innovaties en economische activiteiten ontstaan. De ambitie is om ons op Europees niveau te onderscheiden. Dit doen we via de volgende  transities:
1. van een lineaire naar een circulaire economie;
2. van fossiele naar hernieuwbare energie;
3. van zorg naar (positieve) gezondheid;
4. van analoog naar digitaal.
Om ontwikkelkansen te benutten is het verder van belang te investeren in (toekomstige) werknemers, ondernemerschap, digitalisering en grensoverschrijdende samenwerking.

We gaan onze ambitie bereiken via de Regionale InnovatieStrategie voor Slimme Specialisatie (RIS3). Dit is de strategie van Noord-Nederland voor de regionale ontwikkeling in de periode 2021-2027. Het doel van de RIS3 is het bijdragen aan een circulair, gelukkig en inclusief Noord-Nederland (brede welvaart). De RIS3 is het vertrekpunt voor de inzet van (Europese) fondsen in Noord-Nederland.

Er bestaan al veel mooie oplossingen, projecten en initiatieven in het Noorden op het gebied van circulaire economie, digitalisering, gezondheid en duurzame energie. Omdat we daar als regio een sterke, unieke positie hebben ten opzichte van andere regio’s, kunnen we deze sterktes nog verder uitbouwen en benutten. Transities zijn geen doel op zich, maar bieden wél economische kansen. We willen ons als regio hier zo goed mogelijk op organiseren, om hier een maatschappelijke bijdrage aan te leveren én economische kansen te pakken. We stimuleren Drentse bedrijven, projecten en initiatieven om in het Noorden samen te werken door meerdere individuele ideeën en projecten te koppelen, verbindingen en contacten te leggen.. We stimuleren dit bijvoorbeeld door aansluiting bij een noordelijk innovatiecluster of ondernemersnetwerk of helpen bij het (verder) ontwikkelen van talent in de regio.

Door middel van de Europese fondsen ontwikkelen we de komende jaren o.a. met de andere noordelijke provincies en het SNN instrumenten (subsidieregelingen) waarmee we de middelen in kunnen zetten om de doelstellingen te realiseren. We werken o.a. aan een brede mkb-regeling en aan regelingen voor kennisontwikkeling en om die kennis om te zetten in commerciële producten of diensten (valorisatie).
Uiteraard heeft ook de provincie mogelijkheden om initiatieven zelf financieel te ondersteunen. Bij Europese en nationale programma’s is cofinanciering vanuit regionale overheden veelal een vereiste.

We moedigen bedrijven en kennisinstellingen aan om innovaties te ontwikkelen en gebruik te maken van Europese fondsen zoals EFRO, JTF en INTERREG. We zien dat er in Drenthe gewerkt wordt aan tal van innovaties die aansluiten op de noordelijke innovatiestrategie (RIS3) en daarmee ook een oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen.
Zo werken we noordelijk aan de uitvoering van het Europese EFRO-programma 2021-2027. Samen met de provincies Groningen en Fryslân en het SNN ontwikkelen we binnen dit programma regelingen en openstellingen. Een voorbeeld hiervan is 'Verder werken aan onderscheidend vermogen'. Hierbij gaat het erom, dat Drentse bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om het innovatie ecosysteem te versterken, zoals bijvoorbeeld in het project PlesTic Ready en het project 3D-Print Kompas.

Ook zijn er specifieke openstellingen ontwikkeld waarmee onder andere het project Founded is gesubsidieerd, gericht op ondersteuning van startups en scale-ups.
Verder staat de Valorisatieregeling open. Voorbeelden van projecten die in dit kader gehonoreerd zijn, zijn ‘Doorontwikkeling en opschaling van circulaire prefab bouwelementen’ van Bativo, waarbij innovatie mogelijkheden schept voor circulaire woningbouw. Een ander voorbeeld op het gebied van medische technologie is het project ‘Precisie katheter ontwikkeling met Skeleton Backbone Technologie’ van IMDS.
Eind 2024 is goedkeuring gekregen voor de openstelling van de regeling Versneller Innovatieve Ambities (VIA). Deze wordt in februari 2025 opengesteld in Fryslân en Drenthe.

De komende jaren stimuleert de provincie Drentse bedrijven om nog meer gebruik te maken van dit soort subsidies.

4.01.03 Innovatieve gezondheidseconomie

We stimuleren de ontwikkeling van slimme oplossingen, innovatieve producten, processen en diensten die bijdragen aan het oplossen van de maatschappelijke vraagstukken rond gezondheid en zorg. Onze inzet is onder meer gericht op gezondheid en technologie, digitalisering, hergebruik van ziekenhuisafval en vermindering van medicijnresten in water. Daarnaast bevorderen we de ontwikkeling van plantaardige eiwitrijke producten in combinatie met toekomstgerichte landbouw. Via de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) is sinds 2022 een business developer medische technologie aangesteld voor 3 jaar. We verbinden diverse partijen of netwerken met elkaar. Meestal zijn dit netwerken of partijen die elkaar (nog) niet kennen of eerder zijn tegengekomen. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling van waterschappen en apothekers in het project 'Medicijnresten in water'. We ondersteunen projecten financieel met provinciale middelen en/of verwijzen naar Europese dan wel nationale programma's.

De huidige personeelsschaarste blijft ook de komende periode een prioritair aandachtspunt. Als provincie nemen we deel aan het Nationale GroeiFonds project ‘Meer uren werkt” en de uitvoering van de Human Capital Agenda Noord. We stimuleren initiatieven die werknemers de kans geven zich een leven lang te ontwikkelen en daarmee aan duurzame inzetbaarheid te werken.

De Health Hub Roden (HHR) is een belangrijke schakel in het Drentse kennis- en innovatie ecosysteem op het gebied van zorgtechnologie. De HHR is het verzamelpunt van kennisinstellingen, startende ondernemers, mkb-bedrijven en overheden. De HHR draagt bij aan economische structuurversterking (sector gezondheid en zorg), bevorderen van werkgelegenheid en ondernemerschap, het faciliteren van (technisch) onderwijs en bijdragen aan de innovatie in de zorg. Als provincie ondersteunen we HHR met huisvesting en subsidie. We verkennen of en hoe we HHR op de middellange termijn kunnen ondersteunen.

In 2024 is het Noord-Nederlandse project Care2Change gehonoreerd door het SNN. Dit project richt zich op hergebruik van ziekenhuisafval.
Het netwerk rond Medicijnresten uit Water is gecontinueerd en inmiddels uitgebreid tot 67 deelnemende organisaties uit Noord-Nederland. Het betreft vertegenwoordigers uit het hele ecosysteem van zorg tot aan waterbedrijven. Er wordt gewerkt aan een vervolgproject.
Een project waarbij plantaardige eiwitrijke producten worden geïntroduceerd in de zorg is in ontwikkeling.
De business developer medische technologie heeft onder meer bijgedragen aan het project ‘Ondernemend in Leefstijl’ en startups geïnformeerd over fondsenwerving.
In 2024 hebben we, in samenwerking met de overige partners, ingezet op het herijken van de lange termijn strategie van de Health Hub Roden (HHR). Belangrijk onderdeel van de op te stellen strategie is het betrekken van het bedrijfsleven. Vanuit de provincie zetten we in op het ontwikkelen van een heldere strategie waaruit positionering, onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde van de HHR blijkt en waarin duidelijke prestatie indicatoren zijn opgenomen. Ook verwachten we concrete plannen om te komen tot een duurzaam verdienmodel voor de HHR. In 2025 verwachten we meer duidelijkheid omtrent de toekomst van de HHR.

Met zorgorganisaties als Zorgplein Noord is gekeken of deze een aanvraag in konden dienen voor de subsidieregeling binnen het project ‘Meer uren werkt’.

Welke feiten en cijfers zijn er?

Niet van toepassing.

Wat heeft deze beleidsopgave gekost?

4.01 Innovatie en digitalisering als kans

Primitieve begroting

Begroting na wijziging

Realisatie

Verschil

Lasten

190.000

190.000

190.000

Doelstelling 4.01.01 Stimuleren digitaal ondernemerschap

190.000

190.000

0

190.000

Baten

-77.551

-77.551

-77.551

Doelstelling 4.01.01 Stimuleren digitaal ondernemerschap

-77.551

-77.551

0

-77.551

Saldo

112.449

112.449

112.449

Ontwikkelingen

Voor deze beleidsopgave hebben zich tussentijds geen vermeldenswaardige nieuwe ontwikkelingen voorgedaan.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43