Programma 6 beleidsopgaven

Een bijdrage leveren aan de doelstelling van 49% CO2 reductie in 2030 (t.o.v. 1990)

Inleiding

Landelijke ontwikkelingen
Onze eigen aardgasvoorraden hebben nog een beperkt aandeel in de Nederlandse energievoorziening. We gebruiken sinds enkele jaren op grote schaal LNG. Daarnaast hebben zon op land en daken, wind op zee en in veel mindere mate wind op land geleidelijk een groter aandeel in onze energiemix. Onze energievoorziening en energiebehoefte veranderen. De prijzen voor aardgas en elektriciteit blijven hoog en zullen niet terugkeren naar het niveau van voor de Oekraïne-oorlog. De behoefte aan alternatieven voor aardgas, zoals groengas en waterstof zet door. Voor de omslag naar elektrificatie verbouwen we de Nederlandse netinfrastructuur van een centraal naar een decentraal systeem. Ook werken we hard aan de ‘Waterstof backbone’. Dit heeft grote gevolgen voor onze samenleving en ons energiebeleid. Na-isolatie van woningen, opwekking van hernieuwbare energie en energiebesparing in het bedrijfsleven en de transitie in mobiliteit en logistiek blijven heel belangrijk voor het behalen van ons Co2 reductiedoel.                      

Energietransitieagenda 2020 - 2023 en Energieagenda 2024 - 2027
De vastgestelde Energieagenda 2024 - 2027 bouwt voort op de eerder ingeslagen weg. Daarin blijven energiebesparing en opwekking van hernieuwbare energie op weg naar 2030  cruciaal!
In 2024 ondersteunden en stimuleerden we onze inwoners, de dorps- en buurthuizen, de scholen, zorginstellingen en mkb-ondernemers om werk te maken van energiebesparing. We boden hen advies, ontwikkelden met hen zon op dak projecten en boden aantrekkelijke financiering. Het Energiefonds Drenthe biedt eigenaren van maatschappelijk vastgoed de maatschappelijke energielening en mkb-ondernemers kunnen gebruikmaken van de Energielening Drenthe.           
We ondersteunden de industriële grootverbruikers en het mkb onder meer bij het ontwikkelen van oplossingen voor netcongestie, hebben met de in Drenthe actieve netbeheerders de regie op de ontwikkeling van de energie-infrastructuur en werken mee aan het verder ontwikkelen van de waterstofketen en het versnellen van de productie van groen gas. Voor logistiek en mobiliteit dragen we bij aan initiatieven met waterstof, elektrificatie en groengas. Zo komen we tot een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we gedaan?

Doelstelling

Omschrijving doelstelling

Status

Toelichting realisatie

6.01.01 Het aandeel hernieuwbare energiebronnen vergroten

  • We ondersteunen en faciliteren gebiedsinitiatieven voor zonne- en windenergie binnen de kaders van ons omgevingsbeleid. We dragen bij aan de uitvoering van de RES-doelen tot 2030: het opwekken van 3,45 TWh hernieuwbare elektriciteit en het in kaart brengen van de mogelijkheden van hernieuwbare bronnen voor de warmtetransitie.
  • We ondersteunen het potentieel van zonne-energie op daken maximaal met een Drenthe brede versnellingsaanpak voor o.a. het MKB, de agrarische sector en maatschappelijk vastgoed. We stimuleren zoveel mogelijk meervoudig ruimtegebruik bij zonne-energie bijvoorbeeld via zon langs infrastructuur, zon op zandwinplassen en via het opzetten van een regeling voor zonne-energie boven parkeerplaatsen (solarcarports).
  • We monitoren de voortgang en realisatie van de windopgave van de RES en ondersteunen concrete initiatieven. We onderzoeken i.s.m. met gemeenten hoe kleinschalige vormen van windenergie kunnen worden gerealiseerd o.a. via de pilot Erfmolens. We dragen financieel bij aan de gebiedsfondsen windenergie.
  • Hierbij faciliteren en ondersteunen we lokaal eigendom en (financiële) participatie bij wind en zonne-energie in Drenthe. Dit doen we o.a. via het ontwikkelfonds en via gerichte steun aan initiatieven (bv. bij de zonneroute A37).
  • We ondersteunen samen met gemeenten initiatieven die meer inwoners laten profiteren van de opwek van zonne- en windenergie. Ook onderzoeken we de mogelijkheden die er liggen voor (gedeeld) provinciaal eigendom van hernieuwbare installaties.
  • Het gebruik van hernieuwbare warmte bevorderen we door het stimuleren en faciliteren van de toepassing van (collectieve) warmtebronnen (collectieve warmteprojecten). We laten onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden van o.a. restwarmte, geothermie, zonthermie of aquathermie t.b.v. de gebouwde omgeving en industrie. Verder stimuleren en faciliteren we groengasprojecten, waarbij we inzetten op de realisatie, het vormgeven van een platform, samenwerking in hubs, kennisdeling en innovatie.
  • We onderzoeken de mogelijkheden van Europese fondsen om verdere impuls te geven aan de realisatie van onze doelstellingen.

De stand van zaken van het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de RES-regio Drenthe: doel is 3,45 TeraWattuur (TWh), gerealiseerd is 2,024 TWh opgewekte energie, dit is 58,7 %.
Er is ondersteuning geboden aan gemeenten t.b.v. de doelstellingen voor zonne-energie (bijvoorbeeld de zonneroute A37), de zon op dak aanpak en de windopgave.

De aanpak voor zon op dak is verder uitgebreid en geïntegreerd met de aanpak voor bedrijventerreinen. Denk hierbij aan een aanpak in combinatie met andere middelen zoals batterijopslag om het terugleveringsprobleem (netcongestie) te vermijden. De regeling voor zon boven parkeerplaatsen loopt goed. Er zijn dit jaar 3 aanvragen ingediend en gehonoreerd, waarmee de regeling voor dit jaar nagenoeg uitgeput is. Er zijn verder zonneparken gerealiseerd op zandwinplassen, er is gewerkt aan de ondersteuning van gemeenten, bijv. in de beleidsvorming. Gemeenten maken gebruik van doorsnedes van de Duurzaamheidskaart Pro om specifieke doelgroepen voor zon op dak met meer succes te benaderen.

Voor de windopgave zijn we een samenwerking begonnen met de gemeente Meppel, Steenwijkerland, de Wolden en Westerveld om samen de mogelijkheden te verkennen. Hiervoor is een samenwerkingsconvenant ondertekend. De pilot erfmolens loopt en wij hebben overleg met gemeenten over de voortgang. We verwachten begin 2025 meer helderheid hierover.  
We onderzoeken met de gemeente Coevorden de mogelijkheden voor het inrichten van hun gebiedsfonds voor windenergie.
De gemeente Emmen wil aan de slag met een windpark van 21 megawatt, wij kijken mee op landschap, ruimte, natuurbescherming, aanvliegslachtoffers en participatie.

Er is ondersteuning geboden bij de vorming van de koepel en subkoepels die zich gaan inzetten voor lokaal eigendom en participatie rondom de Drentse Zonneroute A37. We ondersteunen verder lokaal eigendom via een bijdrage aan het PLED en via de voortzetting van het ontwikkelfonds en de subsidieregeling lokale energie-initiatieven. Dit jaar zijn met deze laatste regeling 15 initiatieven ondersteund van het opzetten van lokale duurzame energie coöperaties en projecten.

Binnen de RES werkgroep participatie en lokaal eigendom werken we aan een uitvoeringsprogramma. Dit uitvoeringsprogramma heeft als doel uitvoering te geven aan de RES doelen op het gebied van lokaal eigendom en (financiële) participatie.  Dit zal in 2025 verder vorm krijgen.

De haalbaarheid van een regionaal warmtenet met restwarmte van Attero is verder uitgewerkt. Er is een excursie georganiseerd naar de gemeente Hengelo en Twente. Er zijn 4 masterclasses georganiseerd over de rolneming van gemeenten in warmtenetten. De verkenning naar een regionaal warmtebedrijf samen met provincie Overijssel, netbeheerders en Energie Beheer Nederland is met de Drentse gemeenten gedeeld. We hebben een bijdrage geleverd aan het onderdeel warmte in Nij Begun.
We hebben meer dan 10 groepen melkveehouders ondersteund bij de ontwikkeling van een biogashub. We hebben een website ontwikkeld voor nieuwe biogas-initiatieven die hiermee stap voor stap tot de bouw van een monomestvergister kunnen komen.
In september hebben we een roadshow Groen gas georganiseerd, met het ministerie van KGG en het platform Groen Gas, de branchevereniging. Het doel van deze roadshow was om decentrale overheden te informeren over groen gas, de aanstaande bijmengverplichting en daarbij horende vraagstukken in beleid en uitvoering. Er was een breed publiek aanwezig.

We zijn gestart de Interreg-projecten ReFarm waarin mestverwaarding met behulp van mestvergisting wordt onderzocht en met het Interreg-project Van gras naar gas, waarin de verduurzaming van de agrosector wordt onderzocht (oa vergisting van gewasresten).
We hebben het Interreg-projectvoorstel DISCO ingediend waarin beleidsinstrumenten worden ontwikkeld voor een rechtvaardige verdeling van beschikbare warmte naar gebruikers.

6.01.02 We geven een Drentse invulling aan de waterstofregio Noord-Nederland

Met onze bijdrage aan de Investeringsagenda Waterstof Noord-Nederland ondersteunen we nieuwe Drentse waterstof initiatieven om de ingezette ontwikkeling te verstevigen. Dit doen we door samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen en andere noordelijke overheden.

In 2024 hebben we geconstateerd dat het concept van waterstof met voldoende pilots is ondersteund en de volgende stap is om ketens op te bouwen met significante investeringen voor opschaling marktontwikkeling. Daarom is aandacht gegeven aan projecten in de gehele keten van productie tot gebruik. Voor productie werkten we mee aan verschillende projecten, zoals H2 Hollandia en GZI Next. Op het gebied van infrastructuur is het Drentse tracé van de backbone (hoofdwaterstofinfrastructuur) gepland. Rondom Hoogeveen is vanuit de samenwerking met Rendo, diverse industriële gebruikers en de waterstofwoonwijk een aansluiting op de backbone aangevraagd en is gestart met de ontwikkeling van een regionaal netwerk. Voor de waterstofwijk als gebruiker geldt dat het project om de eerste woningen op waterstof aan te sluiten en te voorzien van waterstof als energievoorziening bijna gereed is. Voor het gebruik in mobiliteit lopen gesprekken met partijen die waterstof willen gebruiken voor voertuigen in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Vanuit EU-project H2Drive werkten we aan de toepassing van waterstof in vrachtwagens. Ook Groningen Airport Eelde heeft diverse pilot projecten voor de toepassing van waterstof op haar luchthaven. Daarnaast is in 2024 ondersteuning geboden aan de verdere ontwikkeling van waterstoftankstation Pesse, inclusief uitbreiding van het aantal voertuigen, en de ontwikkeling van tankstation-producent Resato. Vanuit de industrie hebben tenminste 2 bedrijven concrete plannen voor de toepassing van waterstof, al is dit afhankelijk van het tempo van uitrol van de backbone. Het programma wordt ondersteund door Europese samenwerking in meerdere EU-projecten (H2M, H2Ignite en LiHyP). Daarnaast zijn de bestaande en aanstaande campussen van Greenwise, Resato en Groningen Airport Eelde aangesloten op het Noord-Nederlandse netwerk Hydrogen Valley Campus Europe om verdere samenwerking op kennisontwikkeling en -verspreiding te stimuleren.   

6.01.03 We dragen bij aan het realiseren van de landelijke CO2 reductiedoelstelling van de industrie en het MKB

  • (MKB) ondernemingen die investeren in projecten gericht op CO2-reductie ondersteunen we op aanvraag met energieadvies.
  • Mede dankzij de jaarlijkse opdracht aan de RUD Drenthe zijn de vergunningen van de energievoorschriften voor de bedrijven op orde.
  • MKB ondernemingen kunnen voor eerstelijns energieadvies gebruik maken van het platform ‘Ik ben Drents ondernemer’. De provincie financiert het IBDO energieadvies.
  • We ondersteunen (MKB) ondernemingen op bedrijventerrein die willen verduurzamen, zich willen organiseren en energiemaatregelen willen nemen.
  • We bieden bedrijven die energieonderzoek willen doen naar niet wettelijk verplichte energiebesparing de mogelijkheid van energieonderzoek via de ‘no-cure no-pay’ regeling en de subsidieregeling voor energieonderzoek. zich bewust zijn van de energietransitie.
  • We ondersteunen bedrijven die investeren in energie-innovaties met diverse adviesdiensten.
  • We ondersteunen de vorming van Cluster Energie Strategieën (CES NNL en CES6) van de Drentse energie-intensieve bedrijven. Dit in samenhang met het optimaal benutten van het huidige net en tijdige uitbreidingen te voorzien.   

Onduidelijke omstandigheden vanuit veranderend beleid op landelijk en Europees niveau zorgen voor terughoudendheid bij grootverbruikers, waaronder de energie-intensieve industrie. In verschillende bijeenkomsten hebben we de beslissers hierover zoveel mogelijk duidelijkheid gegeven. Voor industriecluster Noord-Nederland (waaronder Emmen) en de verspreide industrie in Drenthe is een clusterenergiestrategie (CES) vastgesteld, waardoor overheid, netbeheerder en grootverbruikers samen kunnen anticiperen op de veranderende energiebehoeftes. Er zijn 30 concrete projecten geïnventariseerd die grotendeels nog voor 2030 kunnen worden uitgevoerd. Met bedrijven die concrete problemen ervaarden door netcongestie, is gezocht naar oplossingen die ook vertaald worden naar meer generieke aanpakken. Ook is het afgelopen jaar veel aandacht geweest voor nieuwvestiging van “cleantech”: bedrijven die oplossingen bieden voor de energietransitie.

Voor het mkb is in het kader van de Rijksbijdrage SPUK bedrijfsmatig vastgoed medio 2024 een projectleider aangesteld. Maatwerk staat hierbij centraal met als uitkomst sneller meer resultaat bij het behalen van de doelen. De energieadviseurs van IBDO hebben 200 mkb-ondernemers energieadvies, zon op dak advies en netcongestie-advies en -begeleiding geboden.  Sinds anderhalf jaar is het versnellingsteam verduurzaming bedrijventerreinen actief op 30 door de gemeenten en de ondernemers geselecteerde bedrijventerreinen. Zij werken met de ondernemers en de gemeenten aan meerdere projecten gericht op de verduurzaming en meer en beter organiserend vermogen. Het versnellingsteam werkt samen met het Energiefonds Drenthe en het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland.

6.01.04 Drenthe heeft in 2030 een duurzaam, betrouwbaar en veelzijdig energiesysteem dat ruimte biedt aan onze ambities en innovatieve technieken

  • We vervullen onze rol als regisseur van het provinciale energiesysteem. We zijn trekker van het pMIEK (provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat) proces en werken toe naar het tweejaarlijks vaststellen van het pMIEK. Naast elektriciteit zullen in 2024 ook groen gas, warmte en waterstof onderdeel gaan uitmaken van de pMIEK.
  • We zetten ons maximaal in om de bouw van nieuwe infrastructuur te versnellen en vertraging in de planning te voorkomen. Hiertoe wordt een Versnellingsteam opgericht.
  • We ondersteunen bedrijven en andere grootverbruikers om de vraag naar energie meer flexibel te maken. We faciliteren en ondersteunen initiatiefnemers bij het toepassen van innovatieve technieken zoals energieopslag, slimme energienetten en slim laden.

·Vanuit onze rol als regisseur van het provinciale energiesysteem hebben we de totstandkoming van het pMIEK 2.0 geleid. Samen met de betrokken stakeholders hebben we het pMIEK 2.0 opgesteld. Het pMIEK 2.0 wordt op 28 januari 2025 door Gedeputeerde Staten vastgesteld en dient vervolgens als input voor de investeringsplannen (IP’s) van de netbeheerders. Het PMIEK 2.0 omvat naast elektriciteit ook groen gas, warmte en waterstof.

·Het Versnellingsteam Kritieke Infrastructuur heeft een monitoringtool met een rapportagemodule ontwikkeld, waarmee vroegtijdig kan worden gestuurd op kritieke infrastructuur en waarmee de Energy Board tijdig geïnformeerd kan worden bij kritieke knelpunten. Het Versnellingsatelier heeft tastbare resultaten geboekt in het DON Oost-project door knelpunten aan te pakken en processen te versnellen. De aanzet is gemaakt voor het optimaliseren van vergunningsprocedures en het vergroten van inzicht in ruimtelijke ontwikkelingskansen, waardoor projecten sneller en efficiënter kunnen worden gerealiseerd. Dit optimalisatieproces rond vergunningen wordt in 2025 nader uitgewerkt inclusief bijbehorende toolset ten behoeve van eenduidig overzicht van ruimtelijk ontwikkelingen (provinciale GIS-tool).

·We hebben in nauwe samenwerking met aanjagers van IBDO en PVB ondersteuning geleverd aan bedrijven en andere grootverbruikers rond oplossingen voor netcongestie. We hebben films gemaakt van succesverhalen van netcongestieoplossingen bij Drentse ondernemers. De nieuwe subsidieregeling Oplossingen belemmeringen door netcongestie hebben we in januari 2024 opengesteld. Hier is goed gebruik van gemaakt; het plafond van diverse onderdelen is binnen een jaar bereikt. We hebben een wijzigingsvoorstel voor ophoging van de regeling in 2025 gedaan. We hebben het congres Net op Groen 2024 georganiseerd in Emmen, met als hoofdthema Energy Hubs. Dit congres is zeer positief ontvangen. We hebben een concept-aanpak voor Energy Hubs ontwikkeld en de Community of Practice Net op Groen opgericht, inclusief bijbehorende provinciale landingspagina. Het uitvoeringsprogramma voor energy hubs zal in 2025 nader worden geconcretiseerd inclusief financiële middelen voor startende hubs.

6.01.05 Overheden en bedrijven maximaal laten samenwerken met als gemeenschappelijk doel inwoners maximaal te faciliteren bij de verduurzaming van hun woning

  • Dit doen we door het netwerk maximaal te faciliteren t.b.v. samenwerking.
  • Eigenaren van 3000 koopwoningen gaan over tot het nemen van verduurzamingsmaatregelen.
  • We ontwikkelen een gezamenlijke klantenreis. Voor alle inwoners is de transitie haalbaar.
  • We maken gebruik van fixteams.

Wij hebben de medeoverheden en bedrijven ondersteund bij het ontwikkelen van de aanpak om van inzicht naar actie te komen. De aanpak moet resulteren in een substantiële conversie van advies naar uitvoering.    
We stimuleren de inwoners om hun woning te verduurzamen met de rentekorting van de provincie op de lening van het Nationaal Warmtefonds en met de door het SNN uitgevoerde Drentse regeling voor isolatiesubsidies.
Ook in 2024 hebben 460 Drentse woningeigenaren gebruikgemaakt van een Warmtefonds lening met rentekorting. Sinds de start van de Drentse regeling heeft het Warmtefonds in Drenthe al meer dan 5000 leningen met rentekorting verstrekt.          
Inmiddels hebben 600 woningeigenaren bij het SNN de isolatiesubsidie aangevraagd. Daarmee is 30 procent van het budget besteed.  
Het Fixteam Drenthe biedt eenvoudige energiebesparende maatregelen. Het team heeft inmiddels 7000 woningen voorzien van onder meer LED verlichting, radiatorfolie en kierdichting.
We gaan door met het bieden van onafhankelijk energieadvies door het Drents Energieloket (DEL). De overstap van het DEL naar de provincie is voltooid.        
De in opdracht van de gemeenten en de provincie ontwikkelde Klantreis is klaar. Ter uitvoering daarvan ontwikkelen de betrokken overheden op dit moment met voorrang de datastrategie, een bewonersplatform en een gezamenlijke communicatiestrategie.
We  faciliteren de samenwerking binnen de RES-regio Drenthe. We zijn gastheer voor de medewerkers van het werkbureau RES-regio Drenthe en verzorgen het penvoerderschap voor de aan de RES regio beschikbaar gestelde rijksmiddelen. Daarmee is de stabiliteit en continuïteit goed geborgd.

Welke feiten en cijfers zijn er?

  • Drenthe levert met de RES ambitie van 3,45 TWh aan hernieuwbare energie een sterke bijdrage aan het Klimaatakkoord. 
  • In Drenthe heeft 38% van de woningen zonnepanelen (tegen 22% landelijk gemiddeld) 
  • Drenthe heeft veel energie-initiatieven en coöperaties, waarvan er 104 ondersteund worden door de provincie. 
  • Het Energie Fonds Drenthe heeft ruim 1100 projecten gefinancierd. Dit heeft geresulteerd in een investering van meer dan 300 miljoen aan energiemaatregelen. 
  • 100 gebouweigenaren doen met 173 gebouwen mee aan het programma Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed  
  • Het Warmtefonds heeft 4800 energie-bespaarleningen verstrekt aan inwoners. Dit is goed voor een investering van 71 miljoen aan energiemaatregelen. 
  • Het gasverbruik van de industrie was in 2022 met 21% gedaald (t.o.v. 2010).  
  • Het Fixteam heeft 2500 woningen geholpen met quick fix isolatie maatregelen 
  • 64 keer is de subsidieregeling Oplossingen Netcongestie verleend. Dit betreft 31 haalbaarheidsstudies en 33 technische oplossingen. 

Verplichte beleidsindicatoren volgens het BBV

Via het Besluit Begroting en Verantwoording is vastgelegd, dat alle provincies vanaf de begroting 2018 indicatoren in de begroting moeten vermelden. Deze indicatoren zijn in IPO-verband opgesteld en vastgesteld door het Ministerie van BZK. De achterliggende gegevens zijn te vinden via de website van het IPO. Daar is ook vergelijkingsmateriaal met andere provincies te vinden en de definitie die wordt gehanteerd voor de betreffende indicator.

Milieu, Energie en Bodem

Indicator: Emissie van broeikasgassen

CO2-emissie in Drenthe

2018

2019

2020

2021

2022

Totaal bekende uitstoot in tonnen

3.589.000

3.215.000

3.060.000

3.149.000

n.n.b.

Definitie: De CO2-uitstoot wordt berekend door de energiedragers (bijvoorbeeld kWh elektriciteit, m3 gas, liters benzine) te vermenigvuldigen met de emissiefactor van die energiefactor. Deze emissiefactoren variëren per jaar, afhankelijk van de brandstofmix van de elektriciteitsproductie, de hoeveelheid bijgemengde biobrandstof en de calorische waarde en koolstofinhoud van aardgas.

Indicator: Productie van hernieuwbare energie (Energieneutraliteit)

Productie van hernieuwbare energie in Drenthe

2018

2019

2020

2021

2022

Productie in Petajoule 

4,81

5,06

6,4

7,82

10,16

Definitie: De meeste productiegegevens hernieuwbare energie komen grotendeels tot stand door nationale totalen te verdelen over gemeenten aan de hand van verdeelsleutels. Deze methode leidt voor het overgrote deel van de hernieuwbare energie-opties tot schattingen.

Verdere feiten en cijfers ten aanzien van energie worden landelijke bijgehouden. Via Drenthe-in-cijfers worden deze gegevens beschikbaar gesteld.

Wat heeft deze beleidsopgave gekost?

6.01 Een bijdrage leveren aan de doelstelling van 49% CO2 reductie in 2030 (t.o.v. 1990)

Primitieve begroting

Begroting na wijziging

Realisatie

Verschil

Lasten

4.622.213

16.126.304

11.021.585

5.104.719

Doelstelling 6.01.01 Het aandeel hernieuwbare energiebronnen vergroten

4.473.094

10.222.312

8.432.257

1.790.055

Doelstelling 6.01.02 We geven een Drentse invulling aan de waterstofregio Noord-Nederland

149.119

1.103.605

109.528

994.077

Doelstelling 6.01.03 We dragen bij aan het realiseren van de landelijke CO2 reductiedoelstelling van de industrie en het MKB

0

3.906.514

1.534.049

2.372.465

Doelstelling 6.01.04 Drenthe heeft in 2030 een duurzaam, betrouwbaar en veelzijdig energiesysteem dat ruimte biedt aan onze ambities en innovatieve technieken

0

200.000

12.069

187.931

Doelstelling 6.01.05 Overheden en bedrijven maximaal laten samenwerken met als gemeenschappelijk doel inwoners maximaal te faciliteren bij de verduurzaming van hun woning

0

693.873

933.682

-239.809

Baten

-900.000

-2.052.482

-1.694.194

-358.288

Doelstelling 6.01.01 Het aandeel hernieuwbare energiebronnen vergroten

-900.000

-1.362.482

-1.486.785

124.303

Doelstelling 6.01.03 We dragen bij aan het realiseren van de landelijke CO2 reductiedoelstelling van de industrie en het MKB

0

-490.000

-155.340

-334.660

Doelstelling 6.01.04 Drenthe heeft in 2030 een duurzaam, betrouwbaar en veelzijdig energiesysteem dat ruimte biedt aan onze ambities en innovatieve technieken

0

-200.000

-52.069

-147.931

Saldo

3.722.213

14.073.822

9.327.391

4.746.431

Ontwikkelingen

Salderingsregeling
De salderingsregeling voor zonnepanelen eindigt per 1 januari 2027. De verwachting is dat daarmee de groei van zon-PV afneemt. De SDE pijplijn voor zon-PV is tevens minder gevuld. Terwijl de kostprijs voor zon-PV nog steeds langzaam daalt, wordt de businesscase in Nederland steeds krapper. Dit wordt onder meer veroorzaakt door negatieve prijsuren bij het afschakelen van systemen. Daarbij zijn de energie-infrastructuur en flexibiliteit van het systeem niet even snel gegroeid als het aandeel hernieuwbare energie.

Industriële grootgebruikers
De industrie ervaart veel druk vanuit recente omzetdalingen. Bovendien heeft de industrie te maken met onzekerheid over toekomstige landelijke en Europese beleidsmaatregelen. Denk aan de ontwikkelingen rond de Clean Industrial Deal (EU), het IBO-onderzoek naar een gelijk speelveld voor energiekosten en net-tarieven en de aanvullende nationale maatregelen om de doelstellingen voor 2030 te halen. Onduidelijkheid hierover leidt ertoe dat op dit moment veel bedrijven hun investeringen uitstellen.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43