Programma 1 beleidsopgaven

CvdK: Goed functioneren als rijksorgaan en boegbeeld

Inleiding

De commissaris van de Koning (CvdK) heeft op basis van de Provinciewet en de ambtsinstructie eigenstandige Rijkstaken. Over deze taken legt de CvdK verantwoording af aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanuit deze Rijkstaken richt de CvdK zich op de volgende taken.

Burgemeestersprocedures
De CvdK is verantwoordelijk voor de benoeming, herbenoeming en het ontslag van burgemeesters. Dit omvat de behandeling van nieuwe benoemingen en herbenoemingsprocedures, evenals de voorbereiding van klankbordgesprekken met zittende burgemeesters.

Ondermijning en weerbaarheid
De CvdK speelt een actieve rol in de aanpak van ondermijning en is lid van de stuurgroep van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). In 2024 is de gezamenlijke Drentse aanpak voortgezet, waarbij overheden samenwerken om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan en bestuurlijke weerbaarheid te vergroten.

Ambtsbezoeken
Door regelmatige bezoeken aan gemeenten onderhoudt de CvdK nauwe verbinding met het lokale bestuur en de samenleving. Dit draagt bij aan een goed inzicht in bestuurlijke en maatschappelijke vraagstukken.

Asiel en migratie
De CvdK is voorzitter van de Provinciale Regietafel Asiel (PRT) en vertegenwoordigt Drenthe aan de Landelijke Regietafel Migratie. In 2024 is de Spreidingswet aangenomen, waardoor de taak van de CvdK bij de coördinatie van asielopvang wettelijk is vastgelegd.

Ombudsfunctie
De CvdK bemiddelt bij bestuurlijke geschillen en behandelt bemiddelingsverzoeken. Daarnaast wordt geadviseerd bij verstoorde bestuurlijke verhoudingen binnen gemeenten.

Onderscheidingen
De CvdK adviseert over koninklijke onderscheidingen, predicaten zoals ‘Koninklijk’ en ‘Hofleverancier’, en Koninklijke Erepenningen.

Koninklijk Huis
In 2024 was de CvdK betrokken bij de voorbereiding van (werk)bezoeken van leden van het Koninklijk Huis. Dit jaar was bijzonder door de landelijke viering van Koningsdag in Drenthe, wat de provincie landelijke zichtbaarheid gaf.

Representatie
De CvdK neemt deel aan talrijke werkbezoeken aan bedrijven, organisaties en verenigingen in de provincie. Deze bezoeken dragen bij aan de zichtbaarheid en verbinding van het provinciaal bestuur met de samenleving.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we gedaan?

Doelstelling

Omschrijving doelstelling

Status

Toelichting realisatie

1.02.01 Goede invulling van rijkstaken, medebewindstaken en representatieve taken

In 2024 verwachten we in ieder geval twee nieuwe burgemeesters te benoemen, in de gemeente Hoogeveen en de gemeente Westerveld.

Aanpak ondermijning en weerbaar bestuur
De lijn van nauwere samenwerking tussen de Drentse overheden en een gezamenlijke aanpak van ondermijning wordt in 2024 doorgezet. Dit, met als doelen om als openbaar bestuur (beter) weerbaar te zijn tegen georganiseerde criminaliteit, het (zogenaamde) waterbedeffect te voorkomen en de algehele aanpak van ondermijning te versterken.
De provincie neemt deel aan de integrale aanpak van het RIEC en ondersteunt dit waar nodig en gewenst.

Voor de asiel- en vluchtelingenopvang in Nederland voeren we gesprekken aan de Provinciale Regietafel asiel (PRT) onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning en hierdoor te komen tot voldoende opvangplekken in Drenthe.

In het kader van representatie leggen we ambtsbezoeken af aan gemeenten. Voor het eerst in 22 jaar komt de landelijke Koningsdag weer naar Drenthe. Koningsdag heeft een grote landelijke media-uitstraling. Hierdoor kunnen we onze mooie provincie en de mooie ontwikkelingen die zich hebben afgespeeld in Emmen, goed voor het voetlicht brengen.

Burgemeestersbenoemingen
In 2024 zijn twee nieuwe burgemeesters benoemd:
- Martijn Breukelman (Hoogeveen, april 2024)
- Jouke Spoelstra (Westerveld, mei 2024)
Daarnaast is in september de vacature voor burgemeester in Meppel opengesteld. Hierop reageerden 31 kandidaten. De voordracht werd in december afgerond en de benoeming volgt in april 2025.

Aanpak Ondermijning
De gezamenlijke Drentse aanpak heeft in 2024 tot concrete resultaten geleid:
- Alle Drentse gemeenten zijn aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem.
- Voorstellen zijn opgesteld voor harmonisatie van gemeentelijk beleid op thema’s zoals APV, Damocles en Bibob.
- Er is een onderzoek gestart naar een regionale aanpak van Bibob-onderzoeken.
- Trainingen en bewustwordingscampagnes zijn opgezet voor toezichthouders, BOA’s en medewerkers van Drentse overheden.
- Binnen de provinciale organisatie is een bewustwordingssessie aangeboden om signalen van ondermijning te herkennen.
- Een inventarisatie is gestart om kwetsbare functies binnen de organisatie te identificeren en aanvullende waarborgen in het aannamebeleid in te bouwen.

Provinciale Regietafel Asiel
De regietafel richtte zich in 2024 op:
- Uitvoering van de Spreidingswet: Op 31 oktober bracht de CdK verslag uit aan de minister van Asiel en Migratie over de invulling van de asielopgave voor 2025-2026. Drenthe voldoet ruimschoots aan de gestelde eisen.
- Noodopvang: In samenwerking met gemeenten is gewerkt aan opvangcapaciteit voor asielzoekers die door de situatie in Ter Apel geen onderdak kregen. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor de aanpak van overlast en veiligheidsproblemen.

Ambtsbezoeken aan Gemeenten
In 2024 bezocht de CdK negen gemeenten. Door een heupbreuk zijn de resterende drie bezoeken doorgeschoven naar 2025. Tijdens de bezoeken sprak de CvdK met maatschappelijke organisaties, het college van B&W en de gemeenteraad.

Onderscheidingen
In 2024 zijn de volgende onderscheidingen toegekend:
- 91 Koninklijke onderscheidingen bij Algemene Gelegenheid
- 28 Koninklijke onderscheidingen bij Bijzondere Gelegenheid
- 2 predicaten Hofleverancier
- 7 Koninklijke Erepenningen

Koningsdag 2024 in Drenthe
De landelijke viering van Koningsdag vond na 22 jaar weer plaats in Drenthe. De gemeente Emmen fungeerde als gastgemeente. De organisatie verliep soepel, verwachtingen werden overtroffen en de Koninklijke familie toonde zich enthousiast. Het evenement kreeg brede media-aandacht en werd financieel binnen de begroting afgerond.

Welke feiten en cijfers zijn er?

Niet van toepassing.

Wat heeft deze beleidsopgave gekost?

1.02 CvdK: Goed functioneren als rijksorgaan en boegbeeld

Primitieve begroting

Begroting na wijziging

Realisatie

Verschil

Lasten

1.066.634

1.907.425

1.713.084

194.341

Doelstelling 1.02.01 Goede invulling van rijkstaken, medebewindstaken en representatieve taken

1.066.634

1.907.425

1.713.084

194.341

Saldo

1.066.634

1.907.425

1.713.084

194.341

Ontwikkelingen

De Staten worden in het eerste kwartaal van 2025 nader geïnformeerd over de aanpak ondermijning in Drenthe.

In de loop van 2025 zal ook meer duidelijk worden over de wettelijke taak in het kader van de spreidingswet.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43