Programma 1 beleidsopgaven

Versterking kwaliteit eigen openbaar bestuur

Inleiding

Public Affairs
Samen met onze partners in (Noord-)Nederland, Duitsland en Europa hebben we gewerkt aan het realiseren van onze doelen en aan een goede verankering van de Drentse belangen in nationaal én internationaal beleid. We hebben geacteerd als een verbindende partner en en gezocht naar de juiste samenwerkingsverbanden op basis van de maatschappelijke opgaven en om onze ambities te realiseren. We hebben hierbij samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO), Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en onze lobbyisten van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) opgetrokken. Daarbij hebben we zorgvuldig onze Drentse belangen en projecten onder de aandacht gebracht.

Public Affairs - Den Haag
We zijn regelmatig in gesprek geweest met politiek Den Haag, via bewindspersonen, Kamerleden en de ambtelijke top van diverse ministeries. Jaar 2024 stond in Den Haag in het teken van de kabinetsformatie, beëdiging van het nieuwe kabinet en de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. De provincie Drenthe heeft het proces nauw gevolgd en inbreng geleverd, onder andere via: een reactie op het hoofdlijnenakkoord, felicitatiebrieven aan alle nieuwe bewindspersonen, lobbybrieven met inhoudelijke boodschappen aan verschillende bewindspersonen en werkbezoeken met relevante politieke en bestuurlijke stakeholders.

Public Affairs - Europa
Onze Europa- en Duitslandagenda zijn de leidende beleidsdocumenten voor de Drentse internationaliseringsdoelen. Daarbij brengen we zorgvuldig onze lobbydossiers landbouw, energie, mobiliteit, regionale en circulaire economie onder de aandacht.
Afgelopen jaar stond in Brussel in het teken van de Europese verkiezingen en het vormen van een nieuw Europees Parlement en de Europese Commissie. Via SNN is onder andere inzet gepleegd via lobby voor de Europese verkiezingsprogramma’s en zijn op bestuurlijk en ambtelijk niveau gesprekken gevoerd. Als Noord-Nederland hebben we het proces nauw gevolgd en inbreng geleverd, onder andere via: felicitatiebrieven aan alle nieuwe parlementariërs en commissieleden, lobbybrieven met inhoudelijke boodschappen en werkbezoeken met relevante politieke en bestuurlijke stakeholders.

Interbestuurlijk
Binnen onze opgaven zijn we doorgegaan met de lijn om de verbinding, kansen en mogelijkheden te zoeken in bestaande gremia, zoals SNN, Regio Groningen Assen (RGA), Regio Zwolle, Nij Begun en de Regiodeals. Samen met onze medeoverheden bespreken wij wat er in de samenleving leeft en hoe we elkaar kunnen versterken in het realiseren van onze gezamenlijke ambities. In zijn algemeenheid is er in Drenthe sprake van een samenwerkend bestuur. De toenemende complexiteit en omvang van het gemeentelijk takenpakket in combinatie met de onder druk staande financiële middelen vraagt om een regionaal samenwerkend bestuur.
 Daarnaast hebben we als college ontmoetingen met (maatschappelijke) organisaties. Samen met de colleges van B&W wordt besproken wat er in hun gemeente leeft en hoe we elkaar kunnen versterken in het realiseren van gezamenlijke ambities.

Vanuit onze regierol op de samenwerkingsverbanden zijn we betrokken bij de opgaven in Drenthe waar we samen met partners en collega-overheden aan de slag zijn, voorbeelden zijn bijvoorbeeld: Health Hub Roden, IT-Hub, het Drents Energie Loket, Vitale Vakantieparken en het Flexteam Energietransitie Drenthe. Dit doen we op basis van vertrouwen, wederzijds respect en openheid tussen partners en natuurlijk flexibiliteit en het vermogen om snel in te spelen op veranderende omstandigheden.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we gedaan?

Doelstelling

Omschrijving doelstelling

Status

Toelichting realisatie

1.04.01 Rechtmatige, heldere, transparante en zorgvuldige besluitvorming

Bij onze besluitvorming passen wij de geldende regelgeving en beleidskaders toe, waaronder
de Wet Bibob, de Archiefwet, de Wet open overheid (Woo), de Algemene Wet bestuursrecht (Awb) en het Burgerlijk wetboek (BW) ). De juridische kwaliteit borgen wij door tweedelijns advisering en toetsing van o.a. regelgeving en overeenkomsten.

Privacy
Recent is het Beleidskader privacy provincie Drenthe door GS en PS vastgesteld. In 2018 zijn de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) in werking getreden. Privacyregels zijn daarmee uniform verankerd in Europese wetgeving en verder uitgewerkt in nationale wetgeving. De normen uit de AVG en UAVG zijn echter algemeen van aard en bevatten veel beleidsruimte. Elke organisatie krijgt ruimte om eigen keuzes te maken, mits dit verantwoord is binnen de algemene normen. Het Beleidskader privacy geeft transparant en duidelijk invulling van deze algemene normen.
Het is van belang dat de aandacht gevestigd blijft op het belang van privacy en dat het beleidskader op eenduidige wijze wordt uitgedragen. Om die reden is in 2024 gestart met de bewustwordingscampagne in de gehele organisatie rondom het privacy beleid. Hieraan wordt in 2025 een vervolg gegeven.

Juridisch advies/juridische kwaliteit
-Instructies van de directie bij het Organisatiebesluit Drenthe 2023 zijn geactualiseerd.
-Om de kwaliteit van regelgeving te verbeteren zijn diverse formats voor regelgeving opgesteld.
-Voor het CMO/DO zijn een aantal organisatorische vraagstukken in beeld gebracht.
-Drietal trainingen van "Hoe lopen de hazen" inzake  Organisatiestructuur en bevoegdheden.
-Toets op kwaliteit besluitvormingsstukken.
-DoeMeeonderzoek NVVR naar organisatie klachtbehandeling provincie en informatie PS

Bibob
-De onderzoekscapaciteit (uit de extra middelen die door PS beschikbaar zijn gesteld) is per 1 september 2024 uitgebreid en zichtbaar.
In het kader van de Drentse aanpak ondermijning zijn er bewustwordingssessies geweest voor alle medewerkers en leidinggevenden. Hierin is ook het Bibob-beleid kort geschetst. Dit krijgt een vervolg in begin 2025 met een aantal verdiepingssessies BIbob. Daarna kan het signaalgerichte beleid verder worden uitgerold, waardoor het Bibob-instrumentarium nog beter kan worden ingezet.

Woo
-Vooral bij Woo-verzoeken waarbij veel documenten zijn gemoeid is sprake van een hoge administratieve last. De selectie van informatie op relevantie met het verzoek, de openbaarheidsbeoordeling en het op basis daarvan lakken van (veel) documenten moet zorgvuldig gebeuren en dat maakt dat de standaard beslistermijn in die gevallen niet wordt gehaald. Van belang is, dat uitstel altijd in overleg met, en instemming van, verzoeker gebeurt. Inmiddels is overgegaan tot de verwerving van software die het lakken (deels) gaat automatiseren. Ook is het onderzoek afgerond wat inzicht geeft in de staat van de informatiehuishouding en wat adviseert over de te nemen maatregelen die moeten leiden tot het beter kunnen zoeken, vinden en beoordelen van informatie. Dat is van belang voor de verbetering van de afhandeling van Woo-verzoeken. Met betrekking tot de actieve openbaarmaking heeft Drenthe ruim voor de deadline van 1 november 2024 voldaan aan de openbaarmaking van de eerste categorieën informatie, zoals deze zijn voorgeschreven door de Woo.

Control advisering en onderzoek
Er is een 217a Provinciewet onderzoek afgerond over de doorwerking van de financiële Verordening 2020. PS zijn in september over de uitkomsten geïnformeerd (kenmerk statenbrief 29/5.1/2024001076). Daarnaast zijn NRK-onderzoeken gecoördineerd en heeft wekelijkse control advisering plaats gevonden op besluitvormingsstukken.

1.04.02 Nieuwe en passende regionale samenwerking voor maatschappelijke opgaven

Wij geven onze samenwerking met andere partijen vorm door onder meer werkbezoeken aan Drentse gemeenten, omliggende provincies en Drentse waterschappen. Ook het inrichten en beheren van de governance van verbonden partijen en samenwerkingsverbanden draagt hieraan bij.

Het afgelopen jaar hebben we als college 16 werkbezoeken aan Drentse gemeenten en waterschappen gebracht, dit naast onze jaarlijkse zomerbijeenkomst met de Drentse bestuurders.

1.04.03 Drenthe beschikt over een sterke Nederlandse, Europese en internationale lobby en een goed ontwikkeld maatschappelijke netwerk

Voor het verwerven van een sterke lobbypositie moeten we goed zichtbaar zijn in de relevante netwerken en tijdig de juiste informatie verkrijgen om Drentse beleidsdoelstellingen te behalen. Wij willen daartoe invloedrijke posities bezetten in ambtelijke en bestuurlijke (inter)nationale netwerken zoals Comité van de Regio’s, CEMR (The Council of European Municipalities and Regions) en CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions)-North Sea Region. Daarnaast gebruiken wij onze Europa-agenda voor het beheren en stimuleren van Europese projecten.

We zijn zichtbaar in de relevante netwerken en verkrijgen tijdig de juiste informatie om Drentse beleidsdoelstellingen te behalen:
Public Affairs - Den Haag
We zijn regelmatig in gesprek met bewindspersonen, Kamerleden en ambtelijke top van diverse ministeries.
We zijn zichtbaar in gesprekken binnen samenwerkingsverbanden IPO en SNN. Daarbij brengen we zorgvuldig onze Drentse belangen en projecten onder de aandacht.
We nemen deel aan netwerkevenementen, zoals het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt en Noord in Nieuwspoort in Den Haag. Daarin nemen wij een actieve rol en vergroten we de zichtbaarheid van vertegenwoordigers van de provincie Drenthe.
Drenthe heeft in 2023 het voorzitterschap van SNN overgenomen en vervult deze rol tot en met 2025.

Public Affairs - Europa
In Europa zijn we zichtbaar in diverse netwerken. We nemen deel aan netwerkevenementen, zoals het met het Huis van de Nederlandse Provincies georganiseerde nationale netwerkevenement tijdens de Week van de Regio’s in Brussel in 2024. Het afgelopen jaar is door de provincie Drenthe samen met Europese regio’s onder andere gewerkt aan de Mission Adaptation to Climate Change. Drenthe is eveneens goed vertegenwoordigd in grensoverschrijdende overleggen met de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Overijssel. Er is goed en zeer geregeld contact met de deelstaat Nedersaksen, het Consulaat-Generaal in Düsseldorf, de Drentse grensgemeenten, alsook met de Duitse Landkreise aan de Nedersaksisch-Drentse grens.

We zijn minimaal één keer per jaar met een delegatie van het college aanwezig in Brussel. We zijn regelmatig in gesprek en aanwezig geweest in Brussel via de gedeputeerde Europa. De collegeleden hebben gesprekken gevoerd met, of zijn aanwezig geweest bij netwerkevenementen met Europarlementariërs, commissieleden, leden van de Permanente Vertegenwoordiging en ambtelijke top van diverse departementen. Daarbij hebben we zorgvuldig onze Drentse belangen en lobby dossiers onder de aandacht gebracht.
We hebben deel genomen aan netwerkevenementen, zoals de jaarlijkse de Europese Week voor Regio’s en Steden. Daar hebben we actieve rol vervuld en de zichtbaarheid van vertegenwoordigers van de provincie Drenthe vergroot en hebben we zorgvuldig onze Drentse belangen en lobby dossiers onder de aandacht gebracht.
We zijn zichtbaar geweest in gesprekken binnen samenwerkingsverbanden IPO, HNP en SNN. Gedeputeerde Egbert van Dijk heeft zitting genomen in het dagelijks bestuur van het HNP en is lid van de commissie NAT van het Comité van de Regio’s in Brussel.  

1.04.04 Versterken van de samenwerking met Duitsland

Voor het versterken van de samenwerking met Duitsland voeren we de Drentse Duitslandagenda uit. Deze is in 2023 afgelopen en wordt voor de periode 2024 t/m 2027 vernieuwd. Daarnaast voeren wij de Samenwerkingsagenda Nederland-Nedersaksen uit, samen met het Rijk, in het bijzonder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, alsook de provincies Groningen, Fryslân en Overijssel. Wij participeren in het Europees netwerk van grensregio's (European Association of Economic Border Regions). Wij voeren het Interreg VI Programma Nederland-Duitsland 2021-2027 uit.

Voor het versterken van de samenwerking met Duitsland voeren we de Drentse Duitslandagenda uit. Deze liep in 2023 af en wordt vernieuwd. In eerste instantie voor de periode 2024 t/m 2027. Aangezien de Duitslandagenda samen optrekt met de Europa-agenda en eerst aan PS worden voorgelegd, zal de agenda niet in 2024, maar begin 2025 gereedkomen.  Daarnaast was Drenthe partner in de Samenwerkingsagenda Nederland-Nedersaksen, samen met het Rijk, in het bijzonder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de provincies Groningen, Fryslân en Overijssel. Wij participeerden in het Europees netwerk van grensregio's (European Association of Economic Border Regions). Wij voerden het Interreg VI Programma Nederland-Duitsland 2021-2027 uit.  

Als succes is te melden dat een van onze samenwerkingspartners in Duitsland, de Landkreis Emsland, in 2024 besloten heeft een Niederlandeagenda op te gaan opstellen (vermoedelijk ook in 2025 gereed) die voor een belangrijk deel op de samenwerking met Drenthe gericht zal zijn.

1.04.05 Versterking participatie

Het vertalen van provinciale doelen uit het coalitieakkoord naar uitgangspunten voor participatie die voldoen aan de eisen die de Omgevingswet en de Wet versterking participatie op decentraal niveau stellen aan de provincie.

In juli is door GS het proces goedgekeurd om te komen tot een beleidskader participatie en een participatieverordening. In dit beleidskader zullen de doelen uit het coalitieakkoord worden omgezet naar beleidsmatige en organisatorische uitgangspunten. Dit proces is na het zomerreces opgestart en wordt naar verwachting in het voorjaar van 2025 afgerond. Het beleidskader wordt opgesteld in afstemming met en met input vanuit diverse afdelingen en met het Drents Parlement.
Het Burgerberaad Wonen van het Drents Parlement is met ondersteuning van de ambtelijke organisatie succesvol afgerond. GS zal de adviezen waar mogelijk omzetten in beleid.

Welke feiten en cijfers zijn er?

Niet van toepassing.

Wat heeft deze beleidsopgave gekost?

1.04 Versterking kwaliteit eigen openbaar bestuur

Primitieve begroting

Begroting na wijziging

Realisatie

Verschil

Lasten

8.104.810

5.414.428

4.974.459

439.969

Doelstelling 1.04.01 Rechtmatige, heldere, transparante en zorgvuldige besluitvorming

959.033

830.442

1.565.938

-735.496

Doelstelling 1.04.02 Nieuwe en passende regionale samenwerking voor maatschappelijke opgaven

2.701.920

2.901.920

3.031.859

-129.939

Doelstelling 1.04.03 Drenthe beschikt over een sterke Nederlandse, Europese en internationale lobby en een goed ontwikkeld maatschappelijke netwerk

4.443.857

1.574.066

308.707

1.265.359

Doelstelling 1.04.05 Versterking participatie

0

108.000

67.954

40.046

Baten

-12.000

-12.000

-23.321

11.321

Doelstelling 1.04.01 Rechtmatige, heldere, transparante en zorgvuldige besluitvorming

-12.000

-12.000

-7.441

-4.559

Doelstelling 1.04.03 Drenthe beschikt over een sterke Nederlandse, Europese en internationale lobby en een goed ontwikkeld maatschappelijke netwerk

0

0

-15.880

15.880

Saldo

8.092.810

5.402.428

4.951.138

451.290

Ontwikkelingen

Voor deze beleidsopgave hebben zich tussentijds geen vermeldenswaardige nieuwe ontwikkelingen voorgedaan.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43