Programma 5 beleidsopgaven

Duurzame oplossingen en innovatie

Inleiding

In 2024 zijn binnen de Regionale Agenda Laadinfrastructuur (RAL) belangrijke stappen gezet op het gebied van samenwerking, innovatie en implementatie. Om netcongestie aan te pakken, heeft de provincie Drenthe samen met netbeheerders een regionale stroomkaart ontwikkeld en slimme laadoplossingen geïntroduceerd. Gemeenten worden ondersteund met trainingen via de Vliegende Brigade van RVO en met een informatiebrochure over semipublieke laadpunten, wat leidde tot meer betrokkenheid van lokale ondernemers. 28 Strategische snellaadlocaties zijn langs provinciale wegen, zoals de N381, geïdentificeerd en wij hebben ondersteuning geboden bij het uitrollen van netwerken binnen de bebouwde kom.

Daarnaast lag de focus op toekomstbestendigheid: Verkenningen zijn gestart naar financieringsmogelijkheden na afloop van de SPUK-regeling in 2025. Via landelijke NAL-werkgroepen heeft de provincie Drenthe actief kennis gedeeld over slimme laadoplossingen en is samen met Bouwend Nederland een bouwcongres voorbereid voor 2025. Ook ondersteunde de provincie Drenthe gemeenten in de voorbereiding op de door hen gewenste Zero Emissie zones, waaronder de initiatieven in Assen en Emmen. Ondanks uitdagingen zoals netcongestie en wisselende ambtelijke inzet tussen gemeenten heeft de provincie Drenthe samen met haar partners grote stappen gezet richting een toekomstbestendig laadnetwerk in Drenthe en de regio Noord. Het aantal concessieaanvragen voor publieke laadpalen in 2024 was iets lager dan verwacht, mede door de rem op de ingroei van zero-emissievoertuigen, wat het tempo van de vraag naar laadinfrastructuur enigszins vertraagde.

De werkgeversaanpak ("Drenthe Reist Duurzaam") heeft tot concrete resultaten geleid. Meerdere werkgevers hebben afspraken gemaakt om het fietsgebruik en openbaar vervoer onder werknemers te stimuleren. Er zijn daarnaast proefprojecten gestart met deelmobiliteit, wat een positieve impact heeft op het woon-werkverkeer. Dit sluit aan bij de bredere duurzaamheidsdoelen van de regio. Ook andere initiatieven voor inwoners en het onderwijs hebben bijgedragen aan bevordering van duurzame mobiliteit in de provincie Drenthe.

Wat hebben we bereikt en wat hebben we gedaan?

Doelstelling

Omschrijving doelstelling

Status

Toelichting realisatie

5.05.01 Duurzame oplossingen en innovatie

  • Duurzaam investeren: verbeteren CO2 prestatie in investering en aanbesteding, waaronder toepassen van integraal ambitieweb Duurzaam Grond Weg- en Waterbouw, CO2 monitor.
  • Regionale laad- en tankinfrastructuur: realiseren van dekkende laad- en tankinfrastructuur op basis van behoefte en gebruik, activiteiten RAL Regio Noord, concessie publieke laadinfrastructuur.
  • Duurzame logistiek: stimuleren duurzame alternatieven en zero emissie (ZE) logistiek, waaronder uitrol activiteiten op basis van Noordelijke Agenda Logistiek, aanpak Logistiek RAL Regio Noord.
  • Duurzame mobiliteitskeuze: naast investeren in fiets en OV, stimuleren van duurzame mobiliteit(skeuze), waaronder de uitrol van de werkgeversaanpak, Drenthe Reist Duurzaam.
  • Regionaal mobiliteitsplan: uitvoeringsagenda regionaal mobiliteitsplan duurzaamheid (RMP) in afstemming met gemeenten, als uitwerking van het klimaatakkoord.
  • Innovatie: experimenten met innovatieve concepten waaronder deelmobiliteit, autonoom vervoer (ATNorth), drones (DroneHub), het gebruik van data (MaaS-app) en slimme oplossingen voor schone bevoorrading (Surflogh).

Duurzaam investeren: verbeteren CO2-prestatie in investering en aanbesteding
Het ambitieweb Duurzame Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) wordt inmiddels in alle projecten toegepast en leidt tot aantoonbaar duurzamere projecten, onder andere binnen het programma MM Bereikbaar. Binnen verschillende aanbestedingen en contracten zijn eisen met betrekking tot CO2-uitstoot opgenomen. Om te voortgang op de doelstellingen uit het klimaatakkoord voor de GWW te monitoren is afgelopen jaar een CO2- en circulariteitsmonitor opgezet. De monitor behoeft nog verfijning en bredere toepassing in projecten. Daarnaast is in samenwerking met andere provincies in 2024 een eerste versie van een uniforme CO2-monitor voor gemeenten ontwikkeld.

Regionale laad- en tankinfrastructuur: realiseren van dekkende laad- en tankinfrastructuur
De regionale aanpak laadinfrastructuur (RAL) in Regio Noord is grotendeels succesvol gebleken. De concessies voor publieke laadinfrastructuur zijn succesvol gegund en operationeel. Verder voert de provincie Drenthe projecten uit om de uitrol van snellaadinfrastructuur en semipublieke laadpunten te versnellen. Verdere optimalisaties richten zich op gebieden met netcongestie, waarvoor innovatieve oplossingen zoals slim laden worden ingezet. De SPUK RAL NOORD is toegekend vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ter dekking.

Duurzame logistiek: stimuleren duurzame alternatieven en zero-emissie logistiek
Hoewel er vooruitgang is geboekt met de uitrol van de Noordelijke Agenda Logistiek, is de volledige overgang naar zero-emissie logistiek vertraagd. Dit komt deels door hoge kosten voor ondernemers om over te stappen en een nog beperkte beschikbaarheid van ZE-tankinfrastructuur. Er is onderzoek gedaan naar een dekkend netwerk logistiek laden langs de corridors A28/A37. Dit heeft geleid tot drie haalbaarheidsonderzoeken op strategische locatie.

Duurzame mobiliteitskeuze: stimuleren van duurzame mobiliteit
In 2024 heeft het programma "Drenthe Reist Duurzaam" verschillende concrete stappen gezet om duurzame mobiliteit in de provincie te bevorderen. Een van de opvallende initiatieven was de introductie van elektrische deelfietsen in diverse steden en dorpen, waardoor inwoners en bezoekers gemakkelijk korte afstanden kunnen afleggen zonder een auto te gebruiken. Daarnaast zijn er subsidies verstrekt om de aanschaf van e-bikes te stimuleren. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename in het gebruik van e-bikes voor woon-werkverkeer.
In het kader van de Werkgebonden Personenmobiliteit (WMP) voor ondernemingen met meer dan 100 medewerkers, heeft de provincie Drenthe veel werkgevers kunnen helpen met deze rapportage en een groene(r) mobiliteitsplan. Deze ondersteuning blijft de provincie Drenthe in 2025 bieden. Een ander initiatief om in het bedrijfsleven aandacht te besteden aan duurzame mobiliteit was om veel organisaties en werknemers te laten deelnemen aan de ‘Fiets Naar Je Werk Dag’. Meerdere werkgevers hebben afspraken gemaakt om het fietsgebruik en openbaar vervoer onder werknemers te stimuleren.

Ook zijn er veilige en groene schoolroutes ontwikkeld. Kinderen worden aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te gaan. En in een samenwerkingsvorm de Onderwijstafel heeft de provincie Drenthe met onderwijsinstelling samen naar groene reisoplossingen gezocht voor studenten en docenten.
Ten slotte zijn er gerichte bewustwordingscampagnes gevoerd om inwoners te informeren over de voordelen van duurzame mobiliteit. Dit omvatte workshops, informatieavonden en online campagnes om gedragsverandering te stimuleren. Deze concrete acties hebben bijgedragen aan het bevorderen van duurzame mobiliteit in Drenthe en hebben een positieve impact gehad op zowel het milieu als de leefbaarheid in de provincie.

Regionaal mobiliteitsplan: uitvoeringsagenda regionaal mobiliteitsplan duurzaamheid (RMP)
De uitvoeringsagenda van het RMP is in samenwerking met gemeenten vastgesteld. De meeste projecten zijn in de uitvoeringsfase, en voortgang wordt volgens planning gerapporteerd. De koppeling met het Klimaatakkoord is expliciet gemaakt, en er zijn aanvullende financieringen beschikbaar gesteld voor klimaatneutrale mobiliteitsoplossingen. Daarnaast is er een studie uitgevoerd om effectbepaling maatregelen klimaatakkoord te specificeren, gekoppeld aan verschillende ambitieniveaus en mate van stedelijkheid. Dit draagt bij aan de continuïteit RMP voor de lange termijn.

Innovatie: experimenten met innovatieve concepten
Op het gebied van Autonoom vervoer werken we nauw samen met de provincies Groningen en Fryslân (@North). In Groningen zijn in 2024 tests uitgevoerd met een zelfrijdende bus. In Groningen en Fryslân is gewerkt aan concepten voor autonoom vervoer over water. In Drenthe heeft De Dronehub Noord-Nederland (Tech-hub Assen) samen met het bedrijfsleven en overheden concepten uitgewerkt en meerdere dronevluchten uitgevoerd. De Dronehub heeft in 2024 samen met nationale en Europese partijen gewerkt aan de ontwikkeling van het 6G-communicatienetwerk (opvolger 5G) dat het mogelijk moet maken om dronevluchten over een lange afstanden uit te voeren. In Drenthe is een bijeenkomst georganiseerd om samen met gemeentes en provincies in Noord-Nederland stappen te zetten in een gezamenlijke inbreng voor de toekomstige regulering van het luchtruim waar door het Rijk aan gewerkt wordt. Het thema Deelmobiliteit is in 2024 actief opgepakt binnen de Pijler Mobiliteit op Maat.

Welke feiten en cijfers zijn er?

De voortgang van de klimaatafspraken zijn beschikbaar via de nationale regionale klimaatmonitor. 

Wat heeft deze beleidsopgave gekost?

5.05 Duurzame oplossingen en innovatie

Primitieve begroting

Begroting na wijziging

Realisatie

Verschil

Lasten

560.750

560.750

585.167

-24.417

Doelstelling 5.05.01 Duurzame oplossingen en innovatie

560.750

560.750

585.167

-24.417

Baten

-110.750

-110.750

-511.046

400.296

Doelstelling 5.05.01 Duurzame oplossingen en innovatie

-110.750

-110.750

-511.046

400.296

Saldo

450.000

450.000

74.121

375.879

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen in deze beleidsopgave passen binnen het uitvoeringsprogramma waarin richting wordt gegeven in het maken van duurzame mobiliteitskeuzes.

Deze pagina is gebouwd op 04/23/2025 11:38:54 met de export van 04/23/2025 11:32:43